Reklama
 
Blog | Viktor Pondělík

Recyklace

Už dávno je všeobecně známo, že lidstvo nezřízeně plýtvá. Že by bylo záhodno, abychom to, co lze ještě využít, využívali, a to nejlépe až do chvíle, kdy je toto definitivně k neužitku. Tedy že bychom měli vše pokud možno bezezbytku využívat a následně recyklovat. A byť nejspíše recyklujeme více než za minula, pořád to ještě není ono a ono to jen tak ani nebude.

A proto by bylo záhodno vyzdvihnout ty, kdo jsou nám v tomto počínání příkladem. Všechny takové bez výjimky. A zejména pak… bezdomovce.
Nechápete? Tak pochopte.
Kolikrát třeba topíme, jak se říká, pánu bohu do oken! Kolik jen tepla uniká bez užitku z parovodů, kolik ho vyprchává z kanálů! Kolik vytápíme nádražních budov, kde se navzdory teplu při nastupování do svých spojů ani neohřejeme! A kdo takto víceméně promrhávané teplo aspoň v rámci svých možností zužitkuje, než toto zmizí v nenávratnu? Kdo asi? Přece ti na potrubí, na kanálech a ve veřejně přístupných budovách pospávající a přežívající bezdomovci.
Kolik jen druhotných surovin končí v popelnicích! A kdo zabrání jejich definitivní ztrátě, nepočítáme-li snad třídírny odpadů? Jistě – v popelnicích se přehrabující a „poklady“ hledající bezdomovci.
Kolikrát se jenom pranýřujeme, kolik potravin lhostejně vyhodíme! A kdo proti tomuto mrhání bojuje především? Opět titíž – u kontejnerů hodující bezdomovci.
Kolik obnošeného oblečení by jenom naše civilizace předčasně odvrhla na skládky nebo v nejlepším případě prohnala komíny spaloven! A kdo tomuto neblahému konání brání? Bezdomovci, kteří to, co jsme donosili, nejednou ještě donosí.
Kolik jenom patoků by se navzdory všemožné podpoře a reklamám typu „vína z Moravy, vína z Čech“ muselo vylít, kolik by u nás i v cizích krajích bylo nezaměstnaných vinařů, kdyby nebylo těch, kdo to z krabic či plastových láhví rádi vychlemtají! Tedy kdyby nebylo bezdomovců. Těch, kteří nejednou obdobně podporují i palírny levných vysokoprocentních lektvarů, druhořadé pivovary a třeba i výrobce lihových čisticích prostředků…
Kdo u nás s vypětím sil nejvíce recykluje druhotné suroviny, a to nejednou až do chvíle zatčení za krádeže kovů, jež dosud nejsou druhotnými? Ano, homelesáci.
Kdo třeba „recykluje“ i mince vhozené turisty do všemožných kašen, kdo „recykluje“ obsah ztracených peněženek a zavazadel,…?
A protože je moudré nejen recyklovat, ale i bránit tomu, aby vznikal nadbytek toho, co by se následně v nejlepším případě recyklovalo, prospívají naši bezdomovci i v tomto ohledu. Vždyť kdyby bezdomovci nebyli bezdomovci, jak jenom by stoupla spotřeba toho, co se po použití stává odpadem! Namátkou zmiňme třeba žiletky, prací prášky, mýdlo, zubní pastu, kosmetiku,…
Dlouho bych ještě mohl pokračovat. Ale už pokračovat nebudu. Už jenom zazní mé vivat našim bezdomovcům. Těm, které bychom si měli vzít za příklad. Pokud by neexistovalo jedno ale…
A tím je to, že jakkoliv jsou bezdomovci přeborníky v recyklaci, v jedné její sféře bohužel doposud zaostávají. V jednom by na sobě ještě měli zapracovat.
Ne a nedaří se totiž recyklovat je samotné. Ve slušné lidi.

Reklama