Reklama
 
Blog | Viktor Pondělík

Každá koruna dobrá

Tak jsem byl internetově poučen, kterak ušetřit nějakou tu korunu. Nebo prý klidně i tisícikorunu. Nebylo na tom sice nic světoborného, ale na rozdíl od všemožných akčních nabídek a reklamou vnucovaných výhod se tomuto dalo věřit. Se vším zde zmíněným se nedalo nesouhlasit.

Stačí prý neplýtvat vodou a energiemi a i tisíce mohou být v kapse namísto v trapu.
Stačí kupříkladu nemýt nádobí pod tekoucí vodou a nečistit si zuby pod touto, během mydlení si rukou zavřít kohoutek a hned se nás penízky více drží. Pořídíme-li si na toaletu nádržky s dvojitým či trojitým nastavením splachování, to je teprve terno! A tím, že nenecháme protékat toaletu a opravíme těsnění u kapajícího kohoutku, ušetříme ještě více.
Ovšem nejen vodou živ jest člověk. Žijeme přece v elektrickém věku. A tak lze ušetřit nemalý peníz dejme tomu i na výměně staré „nenažrané“ ledničky za novou a na jejím odmrazování. A též na jejím správném umístění co nejdále od zdrojů tepla a na jen nezbytném počtu a trvání otevření jejích dvířek.
Mimo lednice jsou pak doma i další požírači elektřiny. Je to elektronika zapnutá zbytečně v pohotovostním režimu, ze zásuvky nevytažené nabíječky notebooků a mobilních telefonů a jiná zbůhdarma energii hltající zařízení.
A jelikož je nezbytné jíst a jsou mezi námi i tací, kdo umí a jsou svolní vařit, dochází nejednou ke zbytečnému plýtvání i při kuchtění. Nemá-li se plýtvat, měl by hrnec odpovídat velikostí varné ploše, měl by být opatřen pokličkou a měl by se hřát na zemním plynu či indukci, což je prý ta nejlevnější varianta vaření. Kdo pak není trouba, neotvírá zbytečně ani pečicí troubu, věda, že tímto „větráním“ rovněž tratí.
Nu a jelikož nejsme otužilými sněžnými muži (respektive sněžnými ženami), neměli bychom ani zakrývat hřející radiátory, čímž rovněž nemálo tratíme.
A šmytec. Tak málo stačí a můžeme být v balíku nebo aspoň balíčku. Tak málo stačí, abychom nechudli zbytečně na provozu našich domácností. Jak jednoduché a přitom geniální…
Ovšem geniální to vlastně ještě pořád není. Protože s nejgeniálnějším řešením přicházím teprve já. Se mnou můžete ušetřit na provozu své domácnosti ještě více. A stačí ještě méně.
Stačí, když budete užívat stále dokola nemyté nádobí, nebudete se mýt ani vařit, vypnete lednici a ostatní spotřebiče jednou provždy, přestanete topit a za tělesnou potřebou budete odbíhat do křoví. Pak teprve budete opravdu v balíku…

Reklama