Reklama
 
Blog | Viktor Pondělík

Jezme jablka

Přiznávám se, že mi jablka nikdy nepřirostla k srdci. A k žaludku už teprve ne. Prostě jsem je nemusel a nemusím. Když už je třeba konzumovat něco zdravého, mám k těmto hned celou škálu alternativ.

Ovšem navzdory tomu jsem si na http://womanonly.topzine.cz/9-duvodu-proc-budete-jist-jablka-kazdy-den/ o těchto plodech početl. Nevím vlastně proč, ale stalo se tak. A po přečtení zmíněného článku jsem dospěl k poznání, že bychom asi jablka jíst měli.
Prý třeba proto, že obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a téměř žádný tuk. Nebo proto, že prý příznivě ovlivňují činnost zažívacího ústrojí, snižují riziko srdečních chorob a hladinu cholesterolu v krvi, udržují stabilní hladinu cukru v krvi, pomáhají nám zbavit se škodlivin i žízně a prý dokonce snižují riziko srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny.
S něčím by se tu dalo souhlasit, u něčeho pak vážně tápu. Tápu třeba proto, že mne nikdo nikdy nepřesvědčil, proč právě jablka a ne to či ono jiné ovoce či zelenina, nebo proto, že jsem až příliš často přesvědčován o zázračnosti všemožných lektvarů zvaných potravinové doplňky a pochybuji tak o výraznějším vlivu kdečeho na dejme tomu rakovinu. Ale možná není šprochu, na němž by nebylo pravdy trochu.
Ovšem je trochu s podivem, že to dozajista nejdůležitější, proč bychom měli jablka jíst, v onom článku nezaznělo. To, čím našemu zdraví prospějí nejvíce. A nejen zdraví.
Měli bychom jíst jablka prostě proto, že je od nás, jak známo, kvůli sankcím odmítli odebírat Rusové. Máme jich tudíž stejně jako zbytek Evropy nadbytek. A jestli je nesníme, tak co? Přece se nenechají shnít!
A tak se nesnědená jablka nejspíše vypálí. A vychlastáme je. A pak nám ztvrdnou játra a změknou mozky.
A tak jezme jablka! Vždyť už i tak máme alkoholiků hanba mluvit…

Reklama